Annons:

Fest som potential och verklighet

Ladislaus Horatius, musiker och författare, filosoferar över festens anatomi, vilken innefattar både skönhet och tristess. Hur blir man ”festkännare”? Hur kan drömmen om den superba festen bli verklighet?

FEST! Smaka på det ordet. Det har fler övertoner än ett fint vin. Ordet framkallar förhoppningar, nyfikenhet, upphetsning. Och alla gillar väl fester. Endast hopplösa tråkmånsar säger nej till ett skönt party, eller hur?

Men ordet fest är en sak, själva festen en annan. Om ordet skapar förväntan framkallar själva festen alltför ofta rakt motsatta känslor. Besvikelse, obehag, en fadd smak i munnen.

Alla vet att festen SKULLE kunnat vara så rolig, men det blev den nu inte. Jodå, rätt kul var den, men vad var det för konstigt folk som kollegan hade bjudit in? Eller varför blev man inte bättre omhändertagen av värdinnan, var det helt nödvändigt att hon skulle pladdra med en och samma person hela kvällen? Och HUR kan det komma sig att man upplever att man känner färre deltagare efter en fest än fler?

Festens potential och realitet är olika saker, det är tydligt. Bjudningen skulle kunnat vara så bra. Varför blev den bara hyfsad? Vad gjorde man för fel? Vad ska man göra för att få till en riktigt memorabel fest? Och inte minst, vad ska man INTE göra?

Det är anmärkningsvärt, när man ber vänner och bekanta att berätta om en riktigt rolig fest, att de inte vet vad som gjorde den lyckad. Ofta handlar det om slumpen.

”Alla fick lust att ställa till med fest hastigt och lustigt, och DET var det bästa party jag någonsin varit på.”

Det är ju bara att gratulera, men ska man verkligen lämna så mycket åt slumpen? Festen blir därmed ett hasardspel, att jämföra med roulette eller Baccarat. Kul om man vinner, annars inte. Vissas fester är alltid bra, andra oftast dåliga, men det verkar inte finnas någon medvetenhet om VAD som gör en bra fest.

Kanske är det med fester som med humor; man fruktar att analys dödar. ”Vi vill inte VETA, inte plocka isär mekanismen. En fest måste få ha sitt eget liv.”

För all del, men faktum är att många fester är närmast livlösa. Som fiskar på torra land kippar de efter andan. De vill vara i sitt rätta element. En bra fest uppstår också först när man hamnat i rätt element, eller stämning.

En bra fest är framför allt en stämning. Det primära är inte hur många gästerna var, hur mycket mat, dryck och musik som bjöds på. Utan hur det kändes i hjärtat, under och efter festen. (Att framkalla välbehag före festen, t.ex. med vackra bjudningkort, är inte svårt. Men nu talar jag om festen som realitet, inte önskdröm. Och när jag säger hjärta menar jag gästens hjärta.)

En riktigt bra fest vill man inte analysera, det är helt riktigt. Men det gäller bara om man är gäst. Festordnaren kan inte kosta på sig samma sorglösa inställning. Kanske flera tusen kronor i utgifter, och ingen hade särskilt roligt, hu!

Nej, här behövs know-how. Och först gäller det att skaffa sig en bild, en karta över festens landskap. Vi måste veta vart vi vill komma, och var vi helst inte vill hamna.

Jag nämnde vin för ett tag sen. I Systembolagets lilla broschyr om vinprovning finns en katalog över doft- och smakord med vilka man brukar beskriva vin. Mångas inställning till fester är att det finns a) bra fester och b) dåliga fester. Vad, hela två sorter!? Jämför denna simpla inställning med följande lista på vinord:

Diskret, rökig, fruktig, balanserad, kryddig, jordig, elegant, knuten, eldig, spritsig, robust, bärig, smörkolaton, osv.

Eskimåerna har otaliga ord för ”snö”, vinkännaren för vin. Min ambition är att denna artikelserie skall göra oss till finsmakare vad gäller fester, alltså till FESTKÄNNARE. Sokrates klassiska fras ”känn dig själv” kommer jag att omskriva till ”känn din fest”. Sokrates lär själv ha varit en festprisse, så han tar säkert inte illa upp.

Vi ses i nästa kapitel - Att ställa krav på festen.

Ladislaus Horatius
Umgängesrevolutionen (allnyckel.se)

Festfilosofens artiklar på Kalasguiden: 
Fest som potential eller verklighet
Att ställa krav på festen
Vägen till Shangri-La, eller myten om den perfekta festen

Om Ladislaus på Wikipedia 

Tips & inspiration - fler artiklar »

Annons:

Annons: