Annons:

Planera ett lyckat barnkalas

Ett lyckat barnkalas är ett kalas där födelsedagsbarnet känner sig speciell och alla trivs och har roligt. Födelsedagar är utmärkta tillfällen att att låta ditt barn veta hur viktig och speciell hon eller han är.

Planera barnkalas

Vilken typ av barnkalas man ska anordna beror helt på vilka förutsättningar man har vad gäller tid, hjälp av andra och ekonomi. Det behöver inte vara ett avancerat kalas med veckor av förberedelser utan kan bli lika lyckat om det är enkelt men där man ändå tänkt till vad gäller de viktigaste detaljerna.

Låt gärna födelsedagsbarnet vara med och planera och förbereda kalaset. Ett överraskningskalas kan vara uppskattat men ta gärna chansen att göra något roligt med ert barn där barnet är särskilt motiverat att hjälpa till. Titta igenom Kalasguiden tips och idéer om kalastema, kalasmat, gästlista, inbjudningskort (finns färdiga att skriva ut) och såklart lekar som gör varje kalas extraroligt. Planera inte in för avancerade barnkalas om du inte har tillräckligt med hjälp.

Håll barnen aktiva genom att planera in aktiviteter så att gästerna håller igång och inte riskerar att få tråkigt. Ha gärna lite extra lekar i beredskap. 

Kom ihåg kameran!

Skriv ut checklistan och sätt dig sedan och fundera igenom dessa saker:

Ska barnkalaset ha ett tema?

Det behöver inte vara svårt eller jobbigt att ordna ett temakalas. Det kan till och med bli lättare när man tänker i ett tema. Det kan räcka med en enkel maskerad där barnen får klä ut sig till vad de vill. På vår temasida hittar du tips på olika teman med dekorering, mat, lekar och inbjudningskort. Det finns en uppsjö av maskeradkläder att köpa i butiker och på Internet. Vill man inte lägga ut så mycket pengar kan man med lite fantasi själv skapa dräkter med nål, tråd och t ex ett lakan. 

Finns det någon som är villig att hjälpa till?

För att både födelsedagsbarnet och gästerna ska bli nöjda är det viktigt att man har TID; det bästa är om man kan få hjälp av andra vuxna (kanske gästernas föräldrar) för att slippa stressa runt mellan rollerna som servitör/tris, lekledare, fotograf, tröstare (om någon trillat och slagit sig), undanplockare etc. Finns det andra som kan ställa upp och hjälpa till med servering, lekar, fotografering, videofilmning osv?

Hur många ska vi bjuda?

Bestäm hur många gäster som ska bjudas. Antalet beror det lite på hur många vuxna som hjälper till; annars är upp till tio barn ganska lagom - ju yngre desto färre. Färre barn är lättare att samla, speciellt för lekarna. Är det för många barn blir det lätt stimmigt och planeringen med lekar och mat spårar lätt ur. Barn under fem år bör ha en förälder med sig. 

Var ska vi hålla barnkalaset?

Räcker bord och stolar? Har du ont om plats hemma kan du hyra en lokal. Hör t ex med närmaste bostadsrättsföreningen. Det kan också finnas någon förskola i närheten som hyr ut sina lokaler under helgerna. Om vädret tillåter kan man ha barnkalaset i en park eller på ett utomhusbad. Om du har planerat ett utomhuskalas - ha en nödplan i beredskap om det skulle börja regna. 

Hur länge ska barnkalaset vara?

En timme är lagom för de allra minsta barnen. Ju äldre barn desto längre kan kalaset vara men en lagom maxgräns är 3 timmar.

Att låta gästerna sova över brukar vara mycket populärt. Är det sommar och varmt ute kan man låta barnen sova i tält i trädgården. Ett tips är att låta varje barn måla sitt eget örngott - köp vita örngott och tygfärg, eller varför inte göra inbjudningskort av örngott. Berätta för barnen redan när kalaset börjar (eller på inbjudningskorten) regler kring läggdags. 

Underhållning?

Vill du ha en speciell överraskning på barnkalaset så kan du hyra t ex en clown eller en trollkarl - muta din granne eller leta i Kalasproffs där du hittar artister och underhållare! Är barnen lite äldre vill de kanske ha musik; be födelsedagsbarnet samla ihopa sina favoritcd:s och lägg framför stereon. 

Mat

Fundera över en lämplig meny; leta efter kalasmenyer i kokböcker, hämta inspiration via Internet eller mattidningar.

För barnkalaset krävs inget avancerat för att barnen ska bli nöjda - det kan räcka med korv med bröd, pizza eller hamburgare och glass med strössel till efterrätt och några skålar med popcorn och chips. Glöm inte godispåsen bara!

Fundera igenom vad som ska ätas och vad som ska handlas hem. En hel del kan kanske förberedas innan. Titta även på vår sida om kalasmat för tips på olika mat-teman.

Dekorering

Många ballonger och serpentiner bidrar till en riktig kalasstämning! Häng upp dem i taket, på ytterdörren, lägg på bord och överallt där det finns plats. Ju fler desto festligare! Tejpa upp en välkomstskylt på ytterdörren tillsammans med ballongerna och kanske en flagga. Skriv ut välkomstskylten här!

En genomtänkt bordsplacering är en god idé om det är en större fest eller kalas men även för barnkalas för att undvika att barnen blir osams om vem som ska sitta var. Vi har samlat lite tips på bordsplacering, för både för barnkalas och fest för vuxna, under bordsplacering där Du också hittar placeringskort att skriva ut. Till barnkalasets bordsplacering kan man t ex skriva de olika barnens namn på en ouppblåst ballong och använda som placeringskort. Vill födelsedagsbarnet engagera sig så kan han/hon göra egna placeringskort. Det kan räcka med små kort med namn och någon figur.

Lekar

På ett barnkalas är lekar ett måste; det får garanterat upp stämningen! Börja med fartfyllda lekar och avsluta med lugnare lekar så att gästerna kan varva ner innan de ska gå hem. Bestäm vilka lekar som ska vara med och skriv upp eventuella tillbehör som behöver skaffas till lekarna. Ta med ett par extra lekar om det skulle bli tid över; ibland leker barnen väldigt fort! Tips på lekar hittar du på sidan Lekar.

Inbjudningskort

Ett roligt inbjudningskort skapar glada förväntningar på kalaset. Man kan göra ett personligt inbjudningskort med t ex foto på födelsedagsgrisen. Har man ett tema på barnkalaset så följ detta även på inbjudningskortet. Här finns färdiga inbjudningskort att skriva ut.

På kortet skriver man datum för barnkalaset, tid för start och slut, adress (eventuellt med en karta) och om kalaset har ett tema. Skriv också om det krävs speciella kläder; t ex om man ska ha särskilda aktiviteter. Ange ett datum för OSA (Om Svar Anhålles) och telefonnummer.

Skicka eller lämna inbjudningskorten minst en vecka före kalaset. Tänk på att inte dela ut inbjudningskort på dagis eller i skolan om inte alla barnen där är bjudna på barnkalaset.

Kalasarrangörer

Har du ont om tid eller plats så finns det många ställen som anordnar kalas för barn, t ex bowlinghallar, simhallar, museéer. Kika i vår lista Kalasproffs där du hittar barnkalas- och festarrangörer, cateringföretag mm. Att ha barnkalaset hos en kalasarrangör kan bli ganska dyrt men man kan kompromissa med födelsedagsbarnet om antalet gäster. Det kan också vara roligt att få bjuda med sig sin bäste vän på en heldag i t ex en nöjespark.

Tips & inspiration - fler artiklar »

Annons:

Annons: