Annons:

Lekar

I Kalasguidens lekarkiv hittar du roliga lekar till barnkalas, fest och event. Här finns lekar för små barnlekar för stora barn och tonåringar, och lekar för vuxna. Lekarna är också indelade efter högtider och teman, som jullekar, midsommarlekarpåsklekar och halloweenlekar. För ännu mer inspiration och tips om lekar och kalas, se våra boktips.

Börja gärna kalaset eller festen med fartfyllda lekar för att få upp feststämningen; avsluta med lugnare lekar. 

Lekar för små barn

Här hittar du roliga lekar som passar små barn. Här finns beskrivningar på både gamla klassiska lekar som "Björnen sover", "Denna ringen den ska vandra", "Sätta svansen på grisen" och andra lekar som "Kakmonster", "Fruktsallad", "Du duger!" och många fler.

Visa alla lekar för små barn lekar

Lekar för stora barn

Här har vi samlat roliga lekar som passar lite större barn och tonåringar. Du hittar bl a klassisk "Blindbock", "Hela havet stormar", "Snurra flaskan"; lekar som garanterat alltid går hem, men även andra nyare lekar.

Visa alla lekar för stora barn lekar

Lekar för vuxna

För att lekar ska passa vuxna krävs att den vuxne har barnasinnet kvar! Då kan man ha otroligt roligt med lekar på en fest. Många av lekarna passar både barn och vuxna och gör det enkelt att leka tillsammans när det är både barn och vuxna på festen. Ibland behöver lekarna anpassas lite efter ålder.

Visa alla lekar för vuxna lekar

Laglekar

Här finns tips på olika stafettlekar, charader och bollekar; både för stora och små.

Visa alla laglekar lekar

Kluriga lekar

Här har vi lagt kluriga lekar som kräver lite tankearbete och ibland fantasi av lekdeltagarna.

Visa alla kluriga lekar lekar

Inomhuslekar

Här hittar du massor med förslag på roliga lekar både för stora och små som passar bäst att lekas inomhus.

Visa alla inomhuslekar lekar

Utomhuslekar

Här har vi samlat lekar som passar bäst att leka utomhus. Passar bra till barnkalas, fester och andra tillställningar som hålls utomhus.

Visa alla utomhuslekar lekar

Danslekar / ringlekar

I en danslek eller ringlek leker man och dansar i en ring eller på led till sång och musik, ofta till folkvisor. Danslekar leks på midsommar och på julfester men är också ett roligt inslag på ett lite större barnkalas. På midsommarfesten dansar man ringlekar kring midsommarstången och på julfesten dansar man kring julgranen.

Visa alla danslekar / ringlekar lekar

Party spel

Leka kan man även göra med spel! Här samlar vi roliga partyspel, familjespel och sällskapsspel som passar till festen eller kalaset. Ett spel kan locka fram många skratt och diskussioner som förhöjer feststämningen. Klicka på ett av spelen för att läsa mer om det, då hittar du också en annonslänk till butiken där du kan beställa det.

Visa alla party spel lekar

Påsklekar

Här finns tips på roliga lekar som passar särskilt bra till påsk. Du hittar lekar med både påskägg och riktiga ägg, en äggjakt (skattjakt) och en tipsrunda. Det finns lekar för både stora och små som är leksugna under påsken; på påskfesten, efter påskmiddagen eller påskaftons morgon.

Visa alla påsklekar lekar

Midsommarlekar

På den traditionella midsommarfesten sjunger och dansar barn och vuxna kring midsommarstången. Under danslekar / ringlekar finns både beskrivning hur man leker tillsammans med sångtexter. Läs om Midsommar-firande.

Visa alla midsommarlekar lekar

Halloweenlekar

Också Frankenstein, Dracula, häxor och andra halloweenfigurer tycker att halloween blir roligare med lekar! Prova nya versioner av gamla klassiska lekar som till exempel "Sätt spindeln i nätet" eller "Spöket i pumpan". Här har vi samlat massor med roliga lekar som passar till halloweenfester, monster- och spökkalas.

Visa alla halloweenlekar lekar

Jullekar

Julen är en tid av glädje och kärlek. Denna festliga högtid firas i december, årets mörkaste månad, som lyses upp av julbord, julkonserter, julfester, ja, alla sorters evenemang och sammankomster då familjer och vänner kan träffas och tillbringa kvalitetstid tillsammans. Men ingen julfest är komplett utan roliga lekar och aktiviteter! På Kalasguiden hittar du många tips på jullekar, både för vuxna och barn. På julafton när barnen lekar med sina nya leksaker kan de vuxna passa på att leka sina jullekar. Vem vet, tomten kanske kommer på besök och delar ut priser till vinnarna eller julklappar till alla som deltagit.

Visa alla jullekar lekar

Bordsplaceringslekar

Låt gästerna leka sig till sin bordsgranne! Här har vi samlat roliga bordsplaceringlekar både för barn och vuxna. I flera av lekarna ingår kort/lappar med till exempel ordpar, de finns att gratis ladda ner och skriva ut. Du kan också kombinera med Kalasguidens utskrivbara placeringskort.

Visa alla bordsplaceringslekar lekar

Tipspromenader och quiz

Förutom vanliga lekar är frågetävlingar som tipspromenader och quiz också roliga aktiviteter på de flesta slags fester och kalas. En paus med en promenad i festandet och lekandet kan uppskattas av gästerna. Utmana gästerna inom ett kunskapsområde, här finns flera olika att välja mellan. Ladda ner och skriv ut våra färdiga frågerundor, kompletta med frågor, blanketter med svarsalternativ och facit. Välj om du vill använda frågorna på en promenad - då sätter du i förväg upp frågekorten längs en promenadslinga - eller i ett quiz där någon läser upp frågorna och gästerna får en tidsgräns att svara på dem. Låt dem tävla enskilt eller i lag, beroende på antal gäster på festen / kalaset.

Visa alla tipspromenader och quiz lekar

Annons:

Annons: