Annons:

Leken Skattjakt i flera steg

Denna lek går ut på att man med hjälp av en karta skall leta sig fram till en skatt.

Först ritar man en karta över det område där man skall hålla till, vilket kan vara inomhus eller utomhus, eller både och. Därefter river man kartan i lämpligt antal bitar, t.ex. 6 bitar av ett A4-papper. På varje del ritar man ett kryss vid något bra gömställe. Sedan gömmer man bitarna på gömställena, utom vid det sista gömstället, där man istället gömmer skatten, som t.ex. kan vara en kista med godispåsar eller små leksaker.

Sedan ger man den första delen till barnen, varefter de letar sig fram till det första gömstället. Där hittar de nästa lapp med ett nytt kryss för nästa gömställe o.s.v. tills de hittar skatten.

Tips: Det är bra om bitarna göms i en sådan ordning att de kan pusslas ihop allteftersom de hittas. Det är också viktigt att bitarna är tillräckligt stora så att man lätt kan identifiera vad som syns på dem.

För att göra det hela lite mer spännande kan man innan man river isär kartan rulla ihop den och bränna den lite i ändarna så att den ser "gammal" ut, samt skrynkla den lite. Använd gärna även gulaktigt papper.
Man kan börja leken med att berätta att man har fått tag på en liten bit av en gammal skattkarta gjord av den kände piraten eller rånaren si och så.

Utskrift


Annons:

Annons: