Annons:

Etikettregler vid bordsplacering

På större formella kalas och fester, t ex bröllopsfester, följer man oftast vissa regler när man planerar bordsplaceringen. Här kan du läsa om de vanligaste etikettreglerna.

Etikettregler vid bordsplacering

- Hedersplatsen är till vänster om värdinnan och till höger om värden ska motsvarande dam sitta. Om det är en bröllopsfest är parets föräldrar hedersgäster och brudens far sitter på hennes högra sida med brudgummens mor som bordsdam; brudens mor sitter på brudgummens vänstra sida och har brudgummens far till bordskavaljer. Släktingar placeras efter närhet till brudparet, ju närmare släkt med brudparet desto närmare placering. I många andra länder placeras hedersgästen istället till höger om värdinnan.

- Herrarna har sin bordsdam till höger om sig.

- Gifta par sitter inte bredvid varandra, däremot ska förlovade inte skiljas åt om de inte bott ihop så länge att de räknas som "gifta". 

- Enligt gammal sägen ska man inte vara tretton till bordet...

Skilda föräldrar på bröllopsfest

På bröllopsfester placeras de biologiska föräldrarna som hedersgäster (se ovan) och deras respektive partners så långt som möjligt ifrån sina företrädare tillsammans med mer eller mindre avlägsna släktingar till brudparet. Är kommunikationen mellan de skilda paren dålig bör respektives nya partner avstå från festen; brudparets lycka är det viktigaste!

Barnen

Om festen har flera barn medbjudna kan man duka ett eget bord till dem och ha en barnvakt som tar hand om dem. De kan också få sin egen meny med barnvänlig mat och dryck. 

Bordsplaceringslekar

På mindre formella kalas och fester kan man överlåta åt slumpen att placera gästerna. Då är bordsplaceringslekar » ett roligt inslag som även hjälper till att lätta upp stämningen om gästerna inte känner varandra sedan innan.

Tips på litteratur

Vett och etikett från helvetet av Hans-Olov Öberg

Vett och etikett från helvetet av Hans-Olov Öberg

"Etikettregler är egentligen ett satans påfund. Och som alla helvetiska idéer har de någonting grundläggande gott i sig nämligen en önskan om att det ska gå att ha det trevligt tillsammans som på olika sätt missbrukas. Handen på platsen där ditt hjärta borde ha suttit: Hur många gånger har du inte sett någon få på tafsen för undermålig etikett? Hur ofta har du inte stött på den där grötmyndiga kusinen som korrigerar en yngre släkting med obegripligheter av typen "Eftersom vi är färre än åtta tremänningar vid bordet och det finns förrättsgafflar, får du inte äta soppa med sked och samtidigt konversera värdinnan" och den gamle onkeln som envisas med att skåla med glaset i höjd med sjätte frackknappen varje gång någon önskar ta en klunk.

Läs mer » (annonslänk)

Ribbings etikett av Magdalena Ribbing

Ribbings etikett av Magdalena Ribbing

Ribbings etikett är Magdalena Ribbings nyskrivna, heltäckande, moderna etikettbok! Generöst delar hon med sig av sin rika kunskap om förväntat och trevligt uppförande i alla tänkbara sällskapssituationer.

Här beskrivs gamla traditioner och nya vanor, ursprung och bakgrund, seder och bruk – många vedertagna, andra nyskapade för vår tid, andra återigen framåtblickande. Alla är bra att känna till – att följa, använda delvis eller avstå ifrån.

Vardag och fest, arbetsliv och privatsfär, sociala medier och kommunikation, mångkulturella möten i Sverige och utomlands, bjudningar och klädsel, vanor och ovanor är några av de teman som denna omfångs- och innehållsrika bok innehåller.

Läs mer » (annonslänk)

Stora stunder : Etikett för fest och högtid av Magdalena Ribbing

Stora stunder : Etikett för fest och högtid av Magdalena Ribbing 

Stora Stunder - etikett för fester och högtider är den bok alla behöver! Folkvettsexperten Magdalena Ribbing, Sveriges mest kända expert på hyfs och stil, tar upp alla tänkbara vett- och etikettfrågor för fester och högtider. Här beskrivs högtider och ritualer, klädsel och inbjudningar, presenter, tal, tack och svar, allt som har med livets stora stunder att göra. Dop, konfirmation, examen, förlovning, lysning, bröllop, jubileer, pensionering, begravning beskrivs utifrån både religiösa och borgerliga ceremonier och hur det går till i de stora religionerna: kristendom i dess olika varianter, islam, judendom, buddhism och hinduism.

Stora stunder innehåller allt som är bra att veta för den som är huvudperson och de som är gäster, vad som förväntas, vad som ska undvikas och vad som är nödvändigt att känna till.

Läs mer » (annonslänk)

Högtider & firande - fler artiklar »

Annons:

Annons:

Annons: