Annons:

Festa och fira: Alla Hjärtans Dag (Valentine)

Alla hjärtans dag, även kallad Valentines dag, är dagen som går i kärlekens tecken. Vi uppmärksammar de vi tycker om med kärlekskort, blommor och presenter.

Min Valentine

Datumet vi firar Alla hjärtans dag är alltid den 14 februari, dagen då Valentine har namnsdag.

Alla Hjärtans Dag - när började det?

I Sverige började vi fira S:t Valentin och Alla hjärtans dag på 1960-talet men dagen har firats i andra länder i flera hundra år. Ursprunget är dolt i myter och legender.

Alla hjärtans dag innehåller spår både från Kristendomen och det antika Rom. Idag erkänner katolska kyrkan minst tre olika helgon med namnet Valentine eller Valentinus, som alla fick lida martyrdöden.

En legend säger att Valentine var en präst som tjänstgjorde på 200-talet i Rom. När kejsar Claudius II beslutade att ensamstående män var bättre soldater än de med fru och barn förbjöd han äktenskap för unga män - hans potentiella soldater. Valentine ansåg det orättvist och trotsade Claudius genom att fortsatta  i hemlighet att viga unga älskande par. När detta upptäcktes beordrade Claudius att han skulle dödas. Valentine fängslades och led sedan martyrdöden i Rom den 14 februari. Innan han avrättades skickade han ett avskedsbrev till sin älskade som han undertecknade "din Valentin".

Alla Hjärtans Dag kort

Att skicka kärleksmeddelanden eller kärleksbrev på Alla Hjärtans Dag var populärt redan på medeltiden, och den äldsta kända Valentinhälsningen finns på British Library i London. Det skrevs år 1477 av Margery Brew till hennes fästman John Paston. Hon avslutar brevet "By your Valentine Margery Brew". Det första kommersiella Alla hjärtans dag gratulationskort producerades i USA och skapades på 1840-talet av Esther A. Howland. Howland gjorde genomarbetade skapelser med spetsar, band och färgrika bilder.

Tips

Skicka Alla Hjärtans Dag mobilbild >>

Skicka gratis Alla Hjärtans Dag e-kort >>

Valentinguiden.se har olika artiklar och tips inför Alla Hjärtans Dag / Valentine >>

På Divination.se kan du läsa om kärlekshoroskop och göra en gratis kärleksanalys utifrån stjärntecknen för att se om du och din tilltänkta passar ihop >>

På Pysselguiden.se får du bl a tips hur du gör dina egna kylskåpshjärtan du kan ge bort på Alla Hjärtans Dag >>

Högtider & firande - fler artiklar »

Annons:

Annons:

Annons: