Annons:

Festa och fira: Halloween

Halloween är nätternas natt då man ska passa sig om det ringer på dörren. Det är natten då de dödas andar får liv och måste skrämmas bort...

Halloween bus eller godis

Halloween datum

I Sverige firas Halloween (engelska, eg.: All hallows even 'Alla helgons afton') vanligen dagen före Alla helgons dag. Alla helgons dag är den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I USA firas Halloween traditionellt den 31 oktober oavsett veckodag. Många firar dock Halloween på andra dagar i slutet av oktober eller i början av november. Gör det som passar bäst men ta hänsyn till de som firar Alla helgons dag!

Halloween - traditioner

Vid Halloween dekorerar man sina hus i svart och orange; hänger upp fladdermöss, skelett, spindelnät och sätter ljuslyktor gjorda av pumpor i fönsterna och på trappan. Den karakteristiska halloween-lyktan gör man genom att gröpa ur en stor orange pumpa och skära ut ett skrämmande ansikte som ljuset kan lysa igenom. Från början använde man ihåliga kålrötter som kallades "Jack o 'lanterns".

Det hålls maskerad med skräcktema där både vuxna och barn glider runt förklädda till spöken, vampyrer, monster, häxor eller något annat läskigt väsen. Man berättar spökhistorier för varandra. Efter mörkrets inbrott går barnen från hus till hus och knackar på och skriker "Bus eller Godis?" (på engelska "Trick or treat?") och hoppas att deras korgar ska fyllas med godsaker. De som inte skänker någon godsak blir straffade med ett bus som kan vara att få tandkräm på sitt dörrhandtag eller toalettpapper runt sitt hus.

Historien bakom Halloween

Firandet av Halloween är en relativt ny företeelse i Sverige - det lanserades här i mitten av 1990-talet. Det har inte blivit lika populärt här som i USA där man firat Halloween sedan mitten av 1800-talet då det spreds av irländska immigranter. Halloween har sitt ursprung i de förkristna kelternas festival "Samhain" som hölls för att fira sommarens slut och vinterns början. Man trodde att onda väsen och spöken rörde sig på denna natten och behövde skrämmas bort. Traditionen har sedan spridits framförallt till USA och flera länder i Europa.

Vill du läsa mer om Halloween så köp boken Så firar man Halloween.

Tips inför halloween-festen

Halloweenlekar >>

Skicka ett halloween-kort med mobilen >>

Skicka en inbjudan med e-kort >>

Skriv ut gratis inbjudningskort >>

Skriv ut gratis placeringskort >>

Skriv ut halloween-dekorationer >>

Ansiktsmålning spöke >>

Ansiktsmålning dracula >>

På Pysselguiden.se hittar du Halloween-pyssel >>

Litteraturtips

 

Genom märg & ben : tio spökhistorier

Genom märg & ben : tio spökhistorier

 

Sveriges mest gastkramande spökhistorier

Sveriges mest gastkramande spökhistorier

Högtider & firande - fler artiklar »

Annons:

Annons:

Annons: