Annons:

Guide till ansiktsmålning

Ansiktsmålning på barnkalaset är ett roligt inslag som de flesta barn gillar. Här beskriver vi hur man gör och vad man ska tänka på.

ansiktsmålning

Bild: Renata Jírová från Pixabay

Det finns en mängd olika ansiktsfärger att köpa i t ex hobbybutiker och leksaksaffärer; både vattenbaserade som man målar med pensel eller svamp och ansiktskritor. Välj gärna vattenbaserade till de mer avancerade målningarna. Komplettera eventuellt med vanligt smink som läppstift, ögonskuggor etc. Som kronan på verket kan man applicera glitterspray eller glitterkräm. Ha även pappersservetter till hands att torka bort fläckar med.

Tänk på att det finns de som har allergi. Prova därför först om din modell tål ansiktsfärgerna genom att måla lite färg på insidan av hans eller hennes arm och vänta en stund. Ska Du ha ansiktsmålning på ett barnkalas så informera barnens föräldrarna och hör Dig för om eventuella allergier. Måla inte barn som har sår i ansiktet.

Bestäm vilken målning ansiktet ska få innan Du börjar måla så att Du är förberedd. Barn har oftast inte så stort tålamod och kan ha svårt att sitta stilla. Se Kalasguidens tips på olika ansiktsmålningar. Prata med barnet hela tiden och berätta vad du målar så att de kan följa med i förvandlingen.

Håll ena handen på modellens huvud för att hålla det stilla när Du målar. Börja med grundfärgen som ska täcka hela ansiktet, applicera med en mjuk svamp. Du kan behöva måla två gånger för att det ska bli täckande. Låt det torka emellan. Använd gärna separata svampar till de olika färgerna. Är det kalas och många ska bli målade kan man först måla grundfärgen på den första modellen och låta det torka medan man målar modell nr två och så vidare.

Låt grundfärgen torka innan Du fortsätter med detaljerna i ansiktsmålningen. Börja med de mörka färgerna och avsluta med de ljusa.

För mindre målningar som t ex en fjäril eller dödskalle på kinden, kan Du använda schabloner. Har man ont om tid kan man använda avtvättbara tatueringar eller glitter som ger en vacker effekt.

Ha en spegel till hands när målningen är klar så att den som blir målad snabbt får se resultatet.

Tips & inspiration - fler artiklar »

Annons:

Annons: