Annons:

Höstfest med dammråttor

Häromdagen fick jag höra om en kvinna som skulle ha gäster. Hon gjorde det stora misstaget att lägga sig och vila en stund – och somnade. 30 minuter innan gästerna skulle komma vaknade hon med ett ryck.

höstfest

Vad skulle hon göra? Ingenting var förberett, varken städning, dukning eller matlagning.

De allra flesta människor (undertecknad bland annat) hade börjat stressa runt som en galning för att försöka få ihop allting och sedan skulle vi ha tagit emot gästerna svettiga, irriterade och ledsna talandes något slags osammanhängande, enstavigt språk som mest lät ”Förlåt!” ”Ursäkta!” ”Ber om ursäkt…!” och sedan hade hela kvällen varit förstörd. En annan idé hade varit att ställa in hela festen.

Men inte denna dam! Hon började lugnt måla naglarna och göra sig fin till festen. Sedan satte hon sig ner och började skriva lappar med olika uppgifter till gästerna. Så när dessa kom fick de varsin lapp där det stod vad de skulle göra. ”Skär köttet”, ”Vik servetterna”, ”Skala potatisen” osv. Alla fick hjälpa till och det blev en lyckad fest!

En sann eloge till denna härliga kvinna! Just så här borde vi ju se på fester. En fest ska inte vara något problem; problem med att man måste städa, handla, laga mat, planera osv. En fest ska ju vara något kul, och enbart det. Alla pratar ju om sina dammråttor i hörnen men ingen har sett dem. OK, jag måste erkänna att jag tycker det är jättekul att planera en fest. Jag funderar i dagar vilken mat jag ska bjuda på och hur fint jag ska duka mm. Dessa fester ska också få plats i våra liv! Vad jag vill säga är att med en lättare syn på fester kan resultatet bli att vi får träffa varandra oftare!

Därför är det nu hög tid att ordna med en höstfest där ni ska presentera era dammråttor för varandra! Välj först hur mycket familjen ska fixa själva innan festen och hur mycket gästerna får vara med och ställa i ordning. Tänd massvis med stearinljus för mysig höststämning (och för dig som inte övertygats att visa din stökiga sida så döljer ett mörkt rum mycket skit!) och bjud på en god höstgryta:

Höstgryta (6 pers)

5-6 potatisar
4 morötter
2 l köttbuljong
400 g köttfärs
2 gula lökar
1 bit kålrot
smör att fräsa allt i

1. Skala grönsakerna och skiva dem lagom stora bitar. Fräs köttfärsen.
2. Låt allt koka i buljongen tills det blir mjukt.
3. Smaksätt med kryddor efter egen smak och låt koka ytterligare ca 5 minuter.
4. Servera gärna med lite gott bröd till.

Det fina med denna höstgryta är att du kan använda dig av de grönsaker du gillar bäst. Vill du ha den vegetarisk kan du byta ut köttfärsen mot t ex spagetti. Eller varför inte ta både och!?

Förslag på efterrätt: Be gästerna ta med efterrätten. Knytkalas är alltid en trevlig och enkel lösning!

Trevlig höst!

/av Pella Arendt (text & bild)

Tips & inspiration - fler artiklar »

Annons:

Annons: