Annons:

Köpa presenter på Internet - stort utbud, enkelt och oftast billigt

Ibland är det svårt att hitta på vad man ska ge bort i present när man går på kalas. En sökning på Internet kan ge många tips på roliga presenter.

Tips när du handlar via Internet

Lämna aldrig ut ditt kortnummer till företag som inte erbjuder säkra transaktioner. Vissa Internetbanker erbjuder säkra sätt att betala med kort på Internet utan att man lämnar sitt riktiga kortnummer.

Handla inte via en offentlig dator, t ex på biblioteket.

Läs noga igenom leveransvillkoren, garantin, returpolicyn etc. Skriv ut beställningsordern.

Handel på Internet kan jämföras med postorderköp och 14 dagars ångerrätt gäller enligt lagen om distansavtal. Det innebär att du kan returnera varan inom 7 dagar och säljaren är skyldig att inom 30 dagar betala tillbaka det du betalat.

Att handla från utlandet - ta reda på varifrån din vara kommer!

När du handlar från ett EU-land gäller samma regler som för inrikeshandel: du betalar inte någon tullavgift och Posten tar inte ut någon speditionsavgift. Momsen betalar du i avsändarlandet. Hur stor momsen blir beror på land och vara. 

Handlar du från länder utanför EU tillkommer moms och vid beställningsvärde över 22 euro ska en tullavgift betalas. För tobak, parfym m m ska du betala tull även om värdet är lägre än 22 euro. Tullavgift och moms beräknas på det tullpliktiga beloppet som består av det ursprungliga priset samt fraktkostnad. Momsen för de flesta varor är 25 procent. För livsmedel är momsen 12 procent och 6 procent för böcker och tidskrifter. Du kan läsa mer om att handla via Internet på Tullverkets hemsida.

Priserna anges oftast i säljarens valuta och för att få reda på vad varan kostar i svenska kronor kan du använda Forex valutaomvandlare.

Tips & inspiration - fler artiklar »

Annons:

Annons: