Annons:

Ansiktsmålning historik

Människan har dekorerat sina ansikten och kroppar sedan urminnes tider. Tecken på att ansiktsmålning och kroppsmålning förekom redan på istiden har hittats i sydafrikanska grottor.

Ansiktsmålning historik

Som färg använde man vad naturen hade att erbjuda, pigment från olika bär, växter, insekter och mineraler i t ex lera och aska. Den första makeupen hade ingredienser som kalk, mangandioxid, karbon, lapis lazuli, kopparmalm, gulockra och rödockra. Från insektsriket använde man löss för att få fram en röd färg. 

Antropologer tror att den första typen av ansikts- och kroppsmålning användes som en del i ritualer och som kamouflage i jakt och krig. Under årtusendena som följde har det ingått i religiösa ceremonier och ritualer i olika kulturer världen runt och gör det fortfarande på många håll. Likaså inom jakt och krig använder man ansikts- och kroppsmålning än idag.

Det har också blivit ett sätt att visa sin tillhörighet inom sport (tänk på fotbollssupportrarna), jaktlag och tidigare inom olika stammar. På sextiotalet var det en tid populärt bland hippies att måla fredssymboler i ansiktet på konserter och demonstrationer som ett ställningstagande mot krig. 

Det förekommer inom underhållningsbranschen, på teater- och operascenen, på karnevaler, och hos musikband (tänk på rockbandet Kiss). Det har blivit populärt med färgglada ansiktsmålningar på barnkalas, marknader, festivaler och inte minst på Halloween, då både barn och vuxna klär ut sig och målar sina ansikten.

Läs mer om ansiktsmålningens historia

The Story of MakeupFace Paint: The Story of Makeup

Författaren Lisa Eldridge berättar om ansiktsmålning och smink från det antika Egypten, genom den viktorianska eran till vår tids Hollywood. Hon utforskar sminkets användning och material som används genom tiderna. Det är också en social historia om kvinnor och hur vi kan förstå deras liv genom sminkets inflytande.
Mer info/beställ "Face Paint: The Story of Makeup" (annonslänk)

Ansiktsmålning - fler artiklar »

Annons:

Tjäna pengar på ansiktsmålning!

Tjäna pengar på ansiktsmålning

Läs boken Growing Your Highly Profitable Face Painting Business. (annonslänk)

Annons:

Annons: