Annons:

Festa & fira: Midsommar

Midsommar är en av de största och mest firade högtiderna i Sverige och firas traditionellt med midsommarfest på midsommarafton.

midsommarblomster

Midsommar är höjdpunkten på den svenska sommaren då nätterna är ljusa och grönskan når sin kulmen. 

Midsommar datum

Midsommarafton infaller alltid på en fredag, dagen innan midsommardagen i slutet av juni på en av årets längsta dagar. Midsommardagen, tidigare Johannes döparens dag, infaller den första lördagen efter sommarsolståndet under tiden 20-26 juni. Midsommardagen var ursprungligen förlagd till den 24 juni men är sedan 1953 en rörlig helgdag.

Midsommarfest - traditioner

Tidigt på midsommarafton går man ut och plockar björkris och blommor som man binder vackra kransar av till midsommarstången (även kallad majstång) och till flickorna att pryda håret. Man majar (lövar) grindar och delar av huset med björkkvistar. Midsommarbordet dekoreras med blommor och den svenska flaggan. Man klär sig i ljusa somriga kläder, kvinnor och flickor ofta i blommiga klänningar. På många ställen i Sverige plockas den svenska folkdräkten fram.

svensk midsommarstång

När midsommarstången är rest börjar det roliga för barnen. Man dansar och leker traditionella danslekar eller ringlekar kring majstången och andra lekar som t ex stafettlekar och andra laglekar. På kvällen är det de vuxnas tur att dansa till sång och musik från dragspel, fiol och gitarr.

Enligt folktron kan ogifta flickor på midsommarnatten få reda på vem sin tillkommande är. Då ska de först under tystnad plocka sju olika sorters blommor och klättra över sju gärdsgårdar på midsommarafton. Om de lägger blommorna under huvudkudden kommer de drömma om sin tillkommande. Idag är det fortfarande många unga flickor som åtminstone plockar blommor och lägger under sin huvudkudde för att få en glimt av sin tillkommande i drömmen.

Midsommarväder

Väderprognoserna för midsommar upptar ett särskilt intresse för svenskarna eftersom midsommarfesten helst firas utomhus i varmt och vackert väder.  

Mat på midsommarbordet

Maten är viktig på midsommarfesten. I Sverige äter vi traditionellt olika sorters inlagd sill med dillkokt nypotatis, gräddfil och hackad gräslök. Till maten hör öl och nubbe - kryddat eller okryddat brännvin (snaps). Varje nubbe ska inledas med en snapsvisa. Till efterrätt bjuds det vanligen på jordgubbstårta eller jordgubbar med mjölk, glass eller grädde.

Midsommarfestens sång och musik

Förutom snapsvisorna till nubben och sångerna till ringlekarna runt midsommarstången så sjungs det och spelas svensk folkmusik på midsommarfesten. Ofta har man byggt upp en stor utomhusdansbana där spelemännen spelar dragspelsmusik och gästerna dansar vals, schottis, hambo, polka och andra svenska folkdanser.

Varför firar vi midsommar?

Midsommar firas inom den romersk-katolska kyrkan samt i Sverige och Finland till minne av Johannes Döparens födelse. I Danmark och Norge kallas midsommaren för Sankt Hans och där samt i Finland och på flera andra håll i Europa firas den med dans kring eldar. Under Skandinaviens förkristna tid firades midsommar på grund av sin närhet till sommarsolståndet med offerfester i fruktsamhetens tecken. Fortfarande har vi kvar seder från den tiden.

Tips på länkar inför midsommarfesten

Kolla midsommarvädret >>
Snapsvisor >>

Skicka en midsommarhälsning med e-kort >>

Skicka inbjudan till midsommarfesten med e-kort >>

Midsommarlekar och midsommarsånger >>

Bind din egen midsommarkrans >>

/av Annika

Högtider & firande - fler artiklar »

Annons:

Annons: