Annons:

Djurvänliga påskfjädrar på enkelt sätt

Nu är det hög tid att bojkotta fjädrar från fåglar om du inte redan gjort det! Här får du tips på hur du enkelt fixar vackra alternativ att dekorera påskriset med.

Påskfjädrar av papper

Påskfjädrar från fåglar är förhoppningsvis snart ett minne blott. Det finns nämligen ingen anledning att fortsätta att köpa fjädrar som kommer från fåglar. Idag har många butiker olika konstgjorda fjädrar och annat att välja på som är minst lika dekorativt i påskriset som fågelfjädrar. Man kan också pyssla egna fjädrar genom att klippa ut efter en mall på färgat papper – ladda ner vår mall. Det allra enklaste är att klippa bitar av pappersservetter eller silkespapper i olika färger. Vik eller skrynkla ihop pappersbitarna till små tussar och snurra runt en metalltråd som fäste på påskriset. Har man ingen metalltråd kan man använda vanliga gem eller små hårklämmor att fästa tussarna med. Vill du pynta påskris utomhus kan man använda tyll, det håller sig fint i alla väder. Det finns i olika färger och saluförs i de flesta tygaffärer.

Konstgjorda fjädrar till påskriset.

Konstgjorda fjädrar till påskriset.

Konstgjorda påskfjädrar

Till påskriset har det också börjat säljas ulltussar i olika färger. Vill man ha dekorationer som inte innehåller material från djurriket kan man använda färgade bomullstussar istället. 

Många av Sveriges kommuner har valt att byta ut fågelfjädrarna mot andra alternativ. Vilka kommuner som valt att vara fjäderfria kan man läsa på Djurens Rätts hemsida som varje år sedan 2018 kartlägger vilka kommuner som väljer att påskpynta utan fjädrar från fåglar.

Det kan förekomma foton på Kalasguiden.se där fågelfjädrar finns avbildade men de fjädrarna är gamla. Vi köper inte in något nytt material från djur att använda i våra dekorationer eller pyssel. Vi tar avstånd från användandet av material från alla djur för att vara säkra på att vi inte bidrar till att något djur utnyttjas och skadas. 

Länk till fjädermall 


Högtider & firande - fler artiklar »

Annons:

Annons: