Annons:

Unna-dig-något fest

Hela idén med denna fest är att du och gästerna ska unna er något ni inte har gjort på ett tag!

spafest

Denna fest innebär att unna sig att ta hand om sig själv och njuta i lugn och ro med goda vänner som sällskap. I detta fall handlar det om att göra ett ”låtsas-SPA” i ditt eget hem. 

Inbjudan

Inbjudningskortet kan gärna vara en liten påse med inbjudan och en lista med saker som gästerna ska ta med sig:
Morgonrock
Morgontofflor eller andra praktiska inneskor som man lätt kan ta på och av.
Favoritnagellack

Är du på spexhumör kan du meddela i inbjudan att klädseln ska vara just morgonrock och morgontofflor!

Förberedelser

Badbomber/Badbakelser:
2 msk citronsyra
8 msk bikarbonat
4 msk badolja
Några droppar av en god parfym
Ev. lite hushållsfärg

Alla ingredienserna blandas till en jämn smet och det är därefter som tingesten får sitt rätta namn: om du rullar smeten till bollar blir det badbomber och lägger du smeten i kakformar av aluminium blir de badbakelser (”Tänk om man kunde stoppa krig på samma sätt!”). Låt torka i ett dygn.

Tvål:
Köp tvålflingor i en hobbyaffär eller riv egna tvålrester med ett rivjärn. Smält samman i ett vattenbad. Vispa inte för då riskerar du att tvålen blir grumlig; rör istället försiktigt! 
Häll tvålmassan i formar, helst av plast (tomma yoghurtburkar är perfekta för det är bara att klippa sönder dem när det är dags att ta ut den färdiga tvålen). Det finns tvålfärg att köpa i hobbyaffärer och det är också kul att lägga i någon tålig plastsak i tvålmassan eller varför inte en god parfym som droppas i?! Tvålen måste torka minst ett dygn innan du kan slå in den i plast.

Ask att lägga sakerna i:

Vik en ask och lägg i sakerna. Du kan välja att göra detta tillsammans med dina gäster eller så dukar du fint och lägger askarna på bordet som en fin present!

På en Unna-dig-något-fest äter ni god mat tillsammans, men det viktiga är inte maten utan att ni ska ta hand om er själva! Duka därför upp i t ex vardagsrummet: ansiktsmasker, fotbad, hårinpackningar mm. Sedan är det bara att sätta igång! Snacka om att det är plats för många skratt! Hur många gånger har du sett dina vänner iförda ansiktsmask med gurkor eller tepåsar för ögonen och håret insvept i en handduksturban? Erbjud dig att ta årets julkort… 

Mat

Någon ansiktsmaskvänlig mat finns väl knappast, utan ni bör nog börja med maten direkt när gästerna kommer. Här är några goda förslag på lättätna tilltugg att ha när ni har ert ”mini-SPA”:

Korv i smördeg
(3 smördegsplattor räcker till ca 10 prinskorvar)

1. Sätt ugnen på 175.
2. Stick några hål i korvarna och skär degplattorna i 10 lika stora delar.
3. Pensla alla degplattorna med ägg och lägg en korv i kanten av varje degbit och rulla ihop. Tryck ihop i kanterna. Pensla m ägg.
4. Grädda i ca 15 min.

Har du gott om smördeg kan du bara skära den i längder, pensla med ägg och strö över riven ost av någon stark sort. Grädda i 200 ca 10 min.

Minipizza
Deg: 5 dl mjöl, 1 tsk bakpulver, 100 g smör och 1 ¼ dl standardmjölk. Behöver inte jäsa!

1. Blanda alla ingredienserna tills det blir en följsam deg. Forma små pizzor, ca 5 cm i diameter.
2. Ös på med din favoritfyllning!
3. Grädda i 175 i ca 10 min.

/av Pella Arendt (text & bild)

Kalastema - fler artiklar »

Annons:

Annons:

Annons: