Annons:

Fixa kräftskivan

Här får du tips på hur du fixar en kräftskiva. Är det fint väder så är det skönast att sitta utomhus om man har möjlighet.

kräftfat

Inbjudan

Skriv ut något av Kalasguidens inbjudningskort för kräftskiva gratis.

Klädsel

Obligatoriskt är kräfthattarna som ser ganska fåniga ut men som garanterat skapar skratt och höjer stämningen. Till dem bör man ha haklapp eller kräftförkläde för att kläderna inte ska börja lukta av allt kräftspad som stänker.

Dekorera & Duka

Häng upp färgglada lyktor och kräftsolar och kräftmånar runt om festbordet. Lägg en pappersduk på bordet, papperstallrikar och massor av servetter, gärna även våtservetter, samt kräftknivar och skaldjurstänger. Placera en skål med citronvatten (till att skölja händerna i) samt en 2-liters fryspåse (för skalrester) bredvid varje tallrik. Skriv ut några av Kalasguidens placeringskort för kräftskiva och placera vid tallrikarna.

Hålls festen utomhus så ställ gärna fram myggljus framåt kvällen och dela ut filtar till gästerna om det börjar bli lite småkyligt. Billiga fleecefiltar finns att köpa i större affärer.

Meny

På menyn står givetvis kräftorna, kokta med dill, pain riche, kryddost, smör, öl kryddat brännvin, mineralvatten. Till efterrätt passar det med frukt och bär samt kaffe.

Recept på kokta kräftor finns nedan men vill du inte själv koka kräftorna så finns det olika frysta sorter att köpa i affären. De svenska flodkräftorna anses vara de godaste (och dyraste). Tänk på att frysta kräftor måste tina i kylen minst ett dygn.

Imponera gärna på gästerna med ditt egna hemmakryddade brännvin till nubben. Se recept nedan.

Lägg upp kräftorna vackert på ett stort fat – häng en rad kräftor i stjärtarna längs kanterna och lägg de andra i jämna lager ovanpå. Dekorera sist med kvistar av krondill.

Recept kokta kräftor

6-8 portioner

2,5 kg levande kräftor
6 liter vatten
2 dl grovsalt
3 sockerbitar
3 kg krondill 

Koka upp vatten, salt och socker i en stor kastrull tills saltet blir ordentligt upplöst.

Skölj kräftorna i kallt vatten och lägg dem i det kokande vattnet men inte fler än att vattnet förblir kokande.

Lägg i dillen och låt koka under lock ca 9 minuter.

Kyl hela kastrullen i rinnande kallt vatten och förvara sedan kallt.

Recept kryddat brännvin - johannesört

Snaps på johannesört får en härligt djupröd färg. Plocka johannesörten i juli månad då den blommar. Klipp av de gula blommorna och använd dem antingen färska eller torka dem för senare användning. Beräkna ca 1 dl blommor till en flaska Brännvin Special. Låt det dra i en glasburk eller glasflaska tre dygn och sila sedan bort blommorna. Passar utmärkt till kräftor.

Lekar & Aktiviteter

Eftersom det tar ganska lång tid att sitta och skala kräftor så är det svårt att hinna gå ifrån bordet för att göra andra aktiviteter. Därför passar det alldeles utmärkt att sjunga snapsvisor. Skriv ut Kalasguidens tips på de 10 bästa snapsvisorna och dela ut till gästerna.

Finns barn med på kräftfesten så förbered lite pyssel till dem. När de får spring i benen och inte vill sitta kvar vid bordet längre kan de t ex göra egna kräfthattar och dekorationer som de kan pynta festen lite extra med. Skriv ut Kalasguidens mallar för kräftskivan.

Duka kräftbordet och börja festen! Tänk på att slänga alla kräftskal när festen är slut för att undvika stank nästa dag.

Kalastema - fler artiklar »

Annons:

Annons: