Annons:

7 bordsplacerings-lekar för barnkalas

Börja barnkalaset med en rolig bordsplaceringslek! Barnen kan lättare slappna av genom leken och får direkt en egen plats att känna sig trygg på.

lek till bordsplacering barnkalas

Kombinera gärna leken med placeringskort genom att i förväg placera kort på borden med pojkarnas namn. Anpassa lekarna efter barnens åldrar.

Namnsmäll

Skriv flickornas namn på små papperslappar. Rulla ihop lapparna och stoppa in varje lapp i vars en ballong. Blås upp ballongerna och knyt ihop. Fäst ballongerna på varannan stol med hjälp av snören. När alla gästerna kommit ska pojkarna/männen gå fram till vars en stol med ballong på, smälla den och ta fram lappen med sin bordsdams namn.

Askungens sko

Samla in en av varje flickas skor och lägg i en stor korg. Pojkarna väljer en sko ur korgen och får sedan söka efter sin Askunge som blir hans bordsdam. Passar perfekt till kalastemat “Prinsessparty”!

Matcha leksaken

Leta fram små leksaker som går att dela i minst två delar.  Det kan t ex vara en plastfigur, en docka eller ett gosedjur med kläder, en legofigur.  Är det ett temakalas så välj leksaker som passar till temat. Antalet leksaker ska vara hälften av antalet gäster (t ex 5 leksaker till 10 gäster). Dela leksakerna i två delar och lägg dem i en hink. Utan att titta ska varje gäst ta en leksaksdel. Gästerna ska sedan leta upp sin bordsdam/kavaljer genom att para ihop delarna.

Gissa ordparet

En rolig och ibland lite klurig bordsplaceringslek!

Förbered med papper, klädnypa/tejp och ställ upp stolar med ryggarna mot väggen. Tänk ut olika ordpar som hör ihop och skriv ner varje ord på små bitar papper. Ordparen kan t ex vara salt och peppar eller hund och katt. Om gästerna är yngre barn som inte kan läsa ritar man istället figurer. När en gäst anländer fäster man en lapp med ett halvt ordpar på deras rygg; visa inte lappen. Använd en klädnypa eller tejp. Be dem sitta ner så att ingen kan se deras lapp. Dela ut t ex en bok eller något som gör det roligare att sitta och vänta. När alla gästerna kommit ska de gå runt och försöka finna sin bordspartner. De kan ställa frågor som “Används jag i matlagning?”, “Är jag blöt?”

Ladda ner och skriv ut vår lista med “Vanliga ordpar

Ladda ner och skriv ut vår lista med “Par i seriefigurer 1

Ladda ner och skriv ut vår lista med “Par i seriefigurer 2” 

Lek med spelkort för bordsplacering

Spelkort - hitta din överdel eller underdel!

Ta en gammal kortlek och plocka ut hälften så många kort som antalet gäster. Klipp sönder korten på mitten och lägg överdelarna i en skål och resten i en annan skål. När gästerna kommer får herrarna/pojkarna ta en bit kort från den ena skålen och damerna/flickorna från den andra skålen. När alla gästerna anlänt är det dags att mingla runt och leta upp sin bordspartner.

Para ihop ord

Tänk ut olika ordpar, t ex salt och peppar eller Bamse och Lille Skutt eller liknande. Skriv ner orden var för sig på små lappar. Om gästerna är yngre barn som inte kan läsa ritar man symboler istället för att skriva orden. Sedan lägger man hälften av ordparen i var sin skål. När gästerna kommer tar pojkarna var sin lapp från den ena skålen och flickorna från den andra skålen. När alla gästerna kommit får alla gå runt och försöka hitta sin bordspartner. 

Ladda ner och skriv ut vår lista med “Vanliga ordpar

Ladda ner och skriv ut vår lista med “Par i seriefigurer 1” 

Ladda ner och skriv ut vår lista med “Par i seriefigurer 2”  

Sjung dig till din bordsdam

Skriv ner de två första raderna från olika kända barnvisor på papperslappar; lika många sånger som hälften av antalet barn på kalaset. Använd gärna våra mallar med barnvisor, se länkar nedan. Klipp av den första raden av varje sångtext på lapparna och lägg i en burk för flickorna och lägg den andra raden i en burk för pojkarna. Låt alla barnen plocka var sin lapp. Sedan börjar pojkarna sjunga och den som har fortsättningen på barnvisan fyller i. Pojken har då hittat sin bordsdam. Roligast blir det om alla sjunger samtidigt! 

Skriv ut lappar med “Texter på barnvisor att bara ihop 1

Skriv ut lappar med “Texter på barnvisor att bara ihop 2

Fler bordsplaceringslekar » 

Tips & inspiration - fler artiklar »

Annons:

Annons: