Annons:

Julfest med pyssel

Redan i november påminns vi varje år om den stora familjehögtiden som inträffar i december: JULEN.

julbak

Varje år undrar vi om vi kommer att klara av omvärldens krav på att ta det lugnt eller samma omvärlds krav på att få allting perfekt precis som i Bullerbyn. För vem åker väl inte dit på Lisas underbara beskrivning av julens dofter och stämning. Jag undrar fortfarande hur lack doftar och jag har alltid velat tassa upp tidigt på morgonen och finna julgranen tänd med levande ljus och julgröten nylagad och doftande. Min far och jag har fortfarande inte gett upp tanken på att vi en dag ska få en julgran som ser ut som den i Disneys filmer (”helst ska vi också bara kunna formligen slänga upp julgranspyntet och det hamnar i perfekt symmetri över hela granen”). Vi har i flera års tid vandrat runt på en väns marker för att hugga denna Disney-gran, den perfekta triangelformen, täta barr och gärna med tillhörande ekorrar…. Tyvärr glömmer vi alltid bort att vi inte har 3,5 m i takhöjd och det slutar alltid med att vi har valt en alldeles för hög gran och, fråga nu mig inte varför, vi får alltid såga av TOPPEN för att få in den i vardagsrummet… Det är dock inte alla som kan säga att deras gran är ”TOPLESS” (ha-ha-ha)!

Var var jag? Jo, julen! Den kommer vare sig vi vill det eller ej och vi kan älska den och hata den; men den finns och den har kommit för att stanna! 

Ett problem jag har stött på sedan jag fick barn är om man ska ha julfest eller julgransplundring. Man får för sig att alla ska på julfest och därför fixar man en julgransplundring efter jul bara för att finna att så tänkte alla andra också…

Så i år tänkte jag vara ute i god tid och bjuda in till julpysselkväll/slash/julfest under den tidigare delen av december! Före Lucia. Just julpysseldelen passar sig för lite äldre barn eftersom våra barn pysslar sig igenom förskolan (”Vilket i mina ögon är jättebra! Heja hela landets barnomsorgspersonal!”) - bara för att nästan helt sluta vid 9 års ålder. Så även om det inte anses vara särskilt ”coolt” att pyssla tänds det en gnista i ”nästan-tonåringens” ögon och för ”din skull” ställer de glatt upp och låter fantasin frestas med hjälp av saxar, färg, klister och glitter...

Efter pysslet myser vi på våra gotter och sitter och småpratar tillsammans. Om barnen (mot förmodan) skulle få tunghäfta kan man alltid se en rolig julfilm! Men låt festen få sprida lite julefrid genom att inte tillåta barnen gå över till att spela dataspel, TV-spel eller gameboy utan gör denna fest till något speciellt som en start på en högtid som vi väl alla vill se som en fredens och glädjens högtid!!

Se mitt tips på julfest med pyssel under Kalastema >>

Tips på julpyssel på Pysselguiden.se >>

/av Pella Arendt (text & bild)

Tips & inspiration - fler artiklar »

Annons:

Annons:

Annons: