Annons:

Nyårsfest

Att fira nyår är STORT! Det innebär slutet på en era och början på en ny. Vi är förväntansfulla; ska det nya året bli bättre än det som nyss passerat?

nyårsglas

Fast är det inte så att nyårsfirandet kommer i skymundan för julen? Står vi inte där varje år och plötsligt fryser till is mellan julklappsinpackningen och knäckkokningen när vi plötsligt kommer att tänka - ”NYÅR”!

Nyår är likt julen en fest som för många bär traditioner med sig. Ofta firar vi nyår med samma personer år efter år. Det är en trygghet eftersom ingen behöver skämmas när telefonerna börjar gå varma i höjd med 2:a advent ”Vi firar ihop i år, va!” ”Ska vi ta med något?”

Mina tankar går till djuren – och raketer

Jag kan acceptera att det ska smällas färggranna, sprakande raketer vid 00-slaget för att skrämma iväg onda andar eller vad syftet än är. Men varför måste det smällas så mycket? – och dessutom en vecka innan nyår… för att inte tala om de som har somnat för tidigt på nyårsafton och därför prompt måste smälla upp skiten dagen efter?! Varför denna längtan att få Tinnitus? Visserligen ska vi alla bidra till att rädda så många jobb som möjligt – men handkirurgen och akutmottagningen har att göra över nyår och de anställer ändå inte mer personal! Och varför drabbas så många vuxna av akut dyskalkyli/dyslexi och kan inte tolka rätt när det står åldersgräns 18 år på paketet utan tror det står 8 år? – GE ER! Att har roligt innebär inte att man måste frånsäga sig ansvar! Barn ska inte springa runt på egen hand och skjuta smällare till höger och vänster hela dagarna! Snälla, för alla skotträdda djurs (och människors) skull; smäll bara kl. 00.00 på nyårsafton då alla är beredda!

Jag lämnar denna tråkiga sida av nyårsfirandet i hopp om att det någon gång ska bli en bättring (”Kanske när dagens barn växer upp?”)… 

Även barnens fest

Nyår är, precis som de flesta fester, även barnens fest! Den må pågå till sent på natten, men om man ska vara helt ärlig så är ju barnen mer vakna än vi föräldrar kl 00.00! 

Dukningen

Det märks att vi bor i ett I-land för även nyårsfesten handlar om att käka en väldig massa MAT! Maten kommer till sin absoluta rätt med en trevlig dukning och även barn/ungdomar tycker om en fest för ögat. Redan från 7-års ålder kan de vara med och duka. Ska de sitta vid eget bord är det en regel att de ska fixa dukningen själva!

Att duka är inte svårt! Barnen och ungdomarna har inga svårigheter att få det fint efter egen smak. Något som de tycker är vackert och festligt är att få dricka ur vinglas. Nu kanske någon anser att det är att öppna vägen till att börja dricka alkohol, men i ärlighetens namn; de ungdomar som man ser raggla fulla omkring ute på stan har ju inte precis tjusiga vinglas i händerna… Jag ser det som ett tecken på att barn/ungdomar har öga för det vackra och snygga glas gör dukningen vacker! Ett trevligt inslag är egenhändigt målade vinglas och ljus…

Pyssel / DIY:
Måla glas »
Dekoration nyårsraketer »

GOTT NYTT ÅR!!!

/av Pella Arendt

Tips & inspiration - fler artiklar »

Annons:

Annons: