Annons:

Roliga påsklekar med ägg

Här får du tips på några roliga lekar som passar särskilt bra till påskfesten. Vi använder påskäggen att leka med!

påskägg

Äggstafett

Äggstafett är en rolig lek som lockar fram många skratt. Man ska balansera ett ägg på en sked och samtidigt förflytta sig så snabbt som möjligt framåt.

Man behöver: minst två deltagare, hårdkokta ägg (råa för en kladdigare lek...), skedar, stolar eller något annat att markera med.

Dela upp deltagarna i två lag och gör upp en startlinje som lagen ställer sig på led bakom. Ställ två stolar några meter framför lagen. Förste man i varje lag håller en sked med ett hårdkokt ägg och går så fort som möjligt fram och rundar stolen och tillbaka till näste man i led som tar över skeden med ägget och fortsätter. Om en deltagare tappar sitt ägg måste han eller hon börja om från startlinjen. Det lag som blir först i mål vinner. 

För att göra leken svårare kan man hålla skeden med ägget i munnen när man går. 

Äggpickning 

Äggpickning eller äggknackning är en gammal traditionell påsklek.

Man behöver: minst två deltagare och hårdkokta ägg, gärna målade.

Varje deltagare får ett hårdkokt ägg. Det är viktigt att äggen är alldeles hela och de får gärna vara färgade eller målade för att lättare kunna se skillnad på dem. Deltagarna väljer vars en motståndare. De ska “picka” varandras ägg: slå äggens spetsiga sidor mot varandra. Om en deltagares ägg går sönder är han eller hon ute ur leken. Den andre deltagaren går då vidare och får möta en annan vinnare. Till slut återstår bara en vinnare! Man kan låta den som vinner behålla förlorarens trasiga ägg.

Äggrullning

Detta är en annan gammal traditionell påsklek. 

Man behöver: minst två deltagare och hårdkokta ägg, gärna målade.

Leken går ut på att rulla ägg nedför en backe eller en planka. Den som får sitt ägg att rulla längst eller träffa flest av de andras ägg har vunnit.

Gör upp en startlinje som deltagarna får ställa sig bakom. Varje deltagare får ett hårdkokt ägg. Äggen kan gärna vara färgade eller målade för att lättare kunna se skillnad på dem. På en startsignal ska varje deltagare sätta fart på sitt ägg, utan att kasta det, så att det rullar så fort som möjligt nedförsbacke.

Påsklekarna hittar du även här:

Äggrullning

Äggstafett

Äggpickning

Alla påsklekarna hittar du här -> 

Tips & inspiration - fler artiklar »

Annons:

Annons:

Annons: